Dramska lutkovna predstava

Vijolašola

image
Prizor iz predstave.

Zgodba govori o Neži in Anžetu, dvojčkih, ki sta se rodila, ko sta bila še zelo majhna. V pravljicah, ki jima jih berejo starši, pogumni princi rešujejo nemočne princeske, onadva pa zaradi vedno enakih pravljic od dolgčasa zaspita in sanjata veliko bolj zabavne sanje. In neke noči sanjata, da sta ju napadli pošasti Rozagroza in Plavalava ter zahtevali, da Neža počne samo še stvari, ki se spodobijo za deklice, Anže pa stvari, ki se spodobijo za dečke. A Rozagroza in Plavalava ne vesta, da delata račun brez krčmarja ...

Predstava skozi različne življenjske situacije, v katerih se znajdeta glavna junakinja in junak, na duhovit in otrokom primeren način, predstavi problem stereotipnih pričakovanj do žensk in moških ter njihovih vlog v družbi. Neža in Anže namreč počasi spreminjata razmišljanje odraslih ter jih opozarjata na svet, kjer lahko vsakdo počne tisto, v čemer je dober in kar ga veseli, pa čeprav to pomeni, da Neža igra nogomet in Anže peče potico.

Predstava je narejena v slogu gledališča FRU-FRU na komunikativen in dinamičen način z veliko situacijske in karakterne komike in z uvodnim ter zaključnim songom. Predstava je kombinacija dramske igre (Anže in Neža) in projekcije senčnih lutk, ki predstavljajo domišljijski svet obeh junakov.

Zgodba

Prvi šolski dan je prelomni dan v življenju dvojčkov Neže in Anžeta. Do sedaj sta vedno tičala skupaj, oblečena v enaki majici in z enako kapo s šiltom na dolgih skuštranih laseh. Danes pa sta dobila vsak svojo šolsko torbo. Nežina je roza, Anžetova je modra.

image
Prizor iz predstave

Šele zdaj spoznata, da sta si na zunaj zelo podobna, a hkrati tudi različna. Neža rada pleza po drevesih in brca žogo in ne mara roza krilc in čopkov, Anže pa nadvse rad peče piškote, kopa in preoblači punčko in se ne zmeni za računalniške igrice ter lego kocke. Dvojčka ves čas nevidno opazujeta in nagovarjata njuna starša, ki ju tudi nenehno opozarjata, kaj je prav in kaj ne, kaj se spodobi za dečka in kaj za deklico. Otroka postajata čedalje bolj nesrečna in skrivata svoje želje ter uspehe pred starši in okolico. Njuna stiska in strah pred nerazumevanjem se odrazita v domišljijskem svetu, kjer kraljujeta Plavalava in Rozagroza, ki ju čedalje bolj utesnjujeta. Dokler se dvojčka ne odločita, da morata nekaj storiti. S skupnimi močmi nastavita pošastima past in ju združita. Iz modre ter roze nastane nova barva, vijolična. Zdaj pa je čas, da se spremenita tudi njuna starša. Anže in Neža ju popeljeta v vijološolo življenja.

Knjižna predloga

Predloga za dramsko predstavo Vijolašola je nastala po slikanici Rozagroza in Plavalava avtorjev Saše Eržen, Maruše Ivančič in Kobrowsky. Skozi različne življenjske situacije, v katerih se znajdeta bratec in sestrica, na duhovit in otrokom primeren način predstavljamo problem družbenih stereotipov določenih s spolom, dveh svetov moškega in ženskega. Otroka s pomočjo lastne domišljije počasi spreminjata svet in odrasle in jih opozarjata na enakost spolov, na svet, kjer ni ostro začrtanih meja kaj kdo sme in zna storiti.

image

Avtorska ekipa
Priredba, scenarij in dramaturgija: Anže Virant
Režija: Irena Rajh
Igrata: Voranc Boh, Ana Špik
Glasbena spremljava: Nino de Gleria
Kostumografija: Iztok Hrga
Likovna podoba senčnih lutk: po ilustracijah Urške Kozak
Dolžina predstave: 30 minut

Igra

SPOMIN

Igrajte igro Spomin in poiščite 12 poklicnih parov.

VEČ